Applicatief toetsen met AVD

Applicatief toetsen met AVD. Twee termen die twee werelden (Educatie en IT) met elkaar verbinden. Applicatief toetsen, onder docenten een veelgebruikte term die gebruikt wordt voor het toegepast toetsen van competenties. AVD, onder IT specialisten bekend als de virtuele werkplekken binnen de Microsoft Azure omgeving.

In dit kennisitem bespreken we hoe we deze twee werelden niet alleen bij elkaar brengen maar hoe je hier een win-win symbiose van maakt die blije docenten en blije leerlingen oplevert.


Wat is Azure Virtual Desktop (AVD)?


Achter de afkorting AVD, gaat veel techniek schuil, die uiteindelijk als functionaliteit oplevert: Een virtuele werkplek (zo noemen we een computer die je via het web kunt benaderen en die ergens ‘op internet’ staat) die je kunt aanroepen vanaf een willekeurige computer. Zolang je een internet verbinding, adres en login gegevens hebt.

Met deze informatie start je de virtuele werkplek en heb je daarna toegang tot alles waar daar voor de applicatieve toets beschikbaar is gemaakt.

Denk aan bepaalde bestanden of instructies, toetsmiddelen zoals een rekenmachine en wetboek, encyclopedie of woordenboek. Toegestane websites. Applicaties waarmee gewerkt dient te worden zoals matchlab, Word, Excel of SPSS.

Een docent bepaalt, met in achtneming van het OER, welke samenstelling een toets moet krijgen. Wij noemen dit een toetsimage. Een vastgelegd beeld (een template) die we vervolgens voor elke student apart klaarzetten.


Waarom is digitaal applicatief toetsen zo ingewikkeld?


Er zijn een aantal leveranciers die een applicatieve toetsomgeving als dienst leveren. Soms met gebruik van AVD maar ook met behulp van andere lego blokken. Het inkopen van een omgeving klinkt in eerste instantie best aantrekkelijk. Hier zitten echter nogal wat haken en ogen aan. Zo is de investeringsdrempel aanzienlijk en heeft de school veel minder controle in AVG en privacy maatregelen. Ook speelt er de problematiek van licenties (bijvoorbeeld van Microsoft) die er niet op zijn ingericht om over meerdere omgevingen (verschillende contractrelaties) gebruikt te kunnen worden.

Daarnaast hebben scholen een bepaalde dynamiek die niet past op de rigide business modellen van dienstverleners.

Het is niet voor niets dat er zelfs vanuit SURF nog geen concrete propositie is en dat de brainstorm bijeenkomsten blijven hangen in het aftasten van de behoefte of wat pennenschetsen van een mogelijk minimal viable product (lees: wat hoog over requirements waar een oplossing aan zou moeten voldoen.)


Kan het niet gemakkelijker?


Natuurlijk. ParaSoll biedt een oplossing die, uit alle beschikbare opties, de voordelen met elkaar combineert. Een ontzorging op het gebied van de digitale toetsomgeving maar binnen de muren van de school. In de eigen IT omgeving. Zonder hoge kosten vooraf. Met maximaal grip op gegevens en beveiliging. Naar eigen smaakt ingericht en klaar om te integreren met Schoolyear.

 


Op zoek naar meer informatie over veilig toetsen? Bij SURF hebben ze een hoop informatie in whitepapers en werkboeken. Bijvoorbeeld deze:


https://www.surf.nl/files/2019-01/werkboek-veilig-toetsen-webversie.pdf


Nieuwsgierig geworden? Zoek contact met ons en we helpen graag!

Privacy policy

OK